søndag 11. september 2016

Del 1. B) Bildeanalyse

“Vigorous Touch Of The Morning”
























Foto: Jubair Bin Iqbal

 Beskrivelse:
VigoriousTouch Of The Morning er et fotografi av Jubair Bin Iqbal. Fotografiet er tatt en vintermorgen i Dinajpur, Bangladesh 2012, og det var nominert til Sony World Photo Award, 2015. Fotografiet er publisert i fotografens nettgalleri. Bildet er tatt med et Canon EOS 1100D og har et har et liggende format. Motivet er av en hindumunk som rusler på en sti i en mangohage. Sola skinner og strekker seg langs bakken mellom store mangotrær. Munken er på vei mot kameraet og har morgensola i ryggen, noe som gjør at vi nesten bare ser silhuetten av munken.

Denotativ analyse

Komposisjon:
Fotografiets forgrunn består av munken og gress. I mellomgrunnen er de fire mangotrærne, og bakgrunnen i bildet er sola og silhuetter av flere trær. De tre mangotrærne til venstre i motivet skaper en rytme innover i bildet. Stien som munken går på, strekker seg bakover i fotografiet. Sollyset treffer bakken i linjer som også lager bevegelse innover i bildet. Disse elementene, altså trærne til venstre, stien, sollyset og skyggene i motivet, skaper et forsvinningspunkt bak munken, noe som bidrar til at blikket umiddelbart faller på han. Selve munken er plassert i det gylne snitt på høyre side i bildet. Linjene mot forsvinningspunktet sammen med munken i det gylne snitt skaper harmoni i bildet, da ingen andre elementer sloss om øyets oppmerksomhet, men derimot leder øynene våre til munken.

Fotografiets liggende format underbygger roen i fotografiet ved at vi får en lengre horisontal linje i mellomgrunnen. Linjen stabiliserer motivet og gir et mer fredelig uttrykk enn om fotografiet hadde hatt et stående format med kortere horisontal linje. Mangotrærne fyller motivet med sine trekroner, og er kuttet slik at vi ikke ser himmelen. Dette skaper en kontrast til munken ved at trærne fremstår store og mektige, og munken virker liten. Det gir også motivet ro ved å ”pakke det inn” i et tak av blader og løvverk. Balansen i fotografiet opprettholdes av sollyset som veier opp for tyngden fra trekronene.

Farge:
Motivet har naturlige farger fra morgensolen som gir oransje og gule toner. I bakgrunnen er det et svakt skjær av grønt. Vi finner ikke mange andre farger i motivet, men kontraster skapes av de dype mørke fargetonene mot svart og de helt lyse tonene mot hvitt. Kontrasten i valøren gir motivet dybde.

Form:
Munkens form er lukket ved at han går med armene inntil kroppen. Derfor får munken et rolig uttrykk. Men munken er også med på å gi bildet dynamikk ved at han løfter den ene foten, og man opplever munken som i bevegelse. Dette er en viktig detalj i motivet, da bildet hadde blitt mer statisk og litt platt om munken hadde stått rett opp og ned med begge bena plantet på bakken.


Konnotativ analyse

Motivet uttrykker stillhet og harmoni. At en munk er hovedobjektet i fotografiet er ikke uten betydning. Mange assosierer munker med sindighet, klokskap, fredelighet, natur og religion. At munken går barføtt under de mektige trærne gir en følelse av ydmykhet. Det kan få oss til å reflektere rundt menneskets plass i naturen, og hvordan vi er en bitteliten del av den. Om man skal se på morgensolen, kan man tenke seg at denne representerer oppstandelse eller oppvåkning. Motivet blir en kontrast mot vårt moderne teknologiske verden og inviterer oss til å filosofere over livet vi lever. 

Personlig liker jeg fotografiet veldig godt. Jeg kan kjenne sola varme i ryggen og høre stillheten fra morgenen. Solen avdekker tåken som svøper inn landskapet og vekker dagen til liv. I fotografiet finnes ikke bekymring, bare tilstedeværelse. I mitt hode har jeg derfor døpt fotografiet: ”Før verden har våknet”.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar