Natur
På Rørestranda i Horten lagde vi mandala ute i skogen. Vi fant en plass og ble enige om at det skulle være "mandala-området" vårt. Vi sanket materialer fra skogen vi kunne bruke. Nå som det går mot høst begynner fargene i skogen å endres. Det var røde nyper og rognebær, gule blader, men fortsatt også friske grønnfarger. Dette ga et stort utvalg av ting vi kunne bruke. Skogen vi var i lå rett ved siden av stranda, og der var det skjell, sand, strå og masse annet. Her var det bare å være krestiv! Skogbunnen ble kostet ren før vi begynte å konstruere.
Dette var starten på en av tre mandalaer vår gruppe lagde:

For å lage runde sirkler festet vi et tau til en pinne og brukte det som passer. Mønstrene ble til etterhvert som vi jobbet med dem.
Vår gruppes tre mandalaer:

Tanken bak mandalaene vi lagde på Rørestranda var at de skal kunne gå tilbake til naturen. Derfor brukte vi materialer som utelukkende kom fra området vi var i.
Mens vi arbeidet kom det både gående og syklende fordi. Fordi vi hadde spredd arbeidene våre over deler av stien var de nødt til å tråkke og sykle over det vi arbeidet med. Jeg syns dette var flott og prøvde å oppfordre en mann til å sykle på mandalaen vår. Han var høflig og ville ikke, noe som kanskje var like greit siden den ikke var ferdig. Men det at noe blir skapt ute i og av naturen, forvitrer med tiden og til slutt forsvinner er en tiltalende tanke. Jeg liker spesielt at det som blir skapt finnes her og nå og eksisterer i "øyeblikket".
Gjenbruk
Vi fikk besøke en videregående skole der vi skulle sette i gang elever med å lage mandala av ulike gjenstander som skulle kastes. For eksempel brukte kaffekapsler, skruer, plastkorker og liknende:






Elevene fikk et sykkeldekk som mal som skapte en ramme til den runde formen. Utover dette kunne de sette sammen mandalaen sin på den måten de ønsket. Noen elever satte i gang med det samme, andre var lite engasjerte og tok ikke oppgaven på alvor. Men alle fikk laget minst en mandala.

Her er resultatet fra elevarbeidene som studentgruppen vår hadde ansvar for:










Å jobbe med mandala på disse måtene kan bidra til at elever reflekterer over bærekraftige prosesser. Mandalaen i naturen går tilbake til det samme miljøet den ble skapt fra. Elevene kan for eksempel få spørsmål om hva de tror hadde skjedd hvis de hadde laget mandalaene med plastikk og andre ikke-nedbrytbare ting. Ved å lage mandala av søppel kan det få elevene til å tenke over hvordan "gamle" ting kan få et nytt estetisk uttrykk. Dette er hensiktsmessig i forhold til å få elevene til å reflektere over gjenvinning. Med mandala jobber man gjerne med symmetri. Dette er et aktuelt tema for matematikkundervisningen.
Landart
Ute i skogen ved Rørestranda skulle vi også lage landart. Landart kan være alt fra enorme til bittesmå skulpturer eller installasjoner i naturen. Som mandalaene skulle vi lage landarten ut i fra materialene vi hadde rundt oss. Hvis vi ønsket kunne vi bruke hamptråd som hjelpemiddel.
Jeg ville lage noe som spredte seg litt rundt i skogen. Gjerne noe som man ikke fikk øye på med en gang og som vekker nysgjerrigheten. Jeg begynte å surre bregneblader rundt trestammer og stubber.









Noen av dem lignet litt på potteplanter eller små palmer. Siden det er en barnehage som pleier å være på besøk i denne skogen, kan det hende noen av barna fikk øye på "palmene". Kanskje lekte de at de var i jungelen. Nå er sikkert "palmene" brune og visne, på vei tilbake til naturen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar