tirsdag 18. oktober 2016

Del 4: Didaktisk refleksjon

Undervisningsopplegg i kunst og håndverk

Målgruppe: 4.trinn, 20 elever.
Tidsrom: Opptil 6 skoletimer.
Tema: Geometriske former, fra 2D til 3D.
Læreplanmål: Kompetansemål etter 4.trinn: ”Eleven skal kunne eksperimentere med enkle geometriske former i konstruksjon og som dekorative formelementer”.
Oppgave 1: ”Lag et valgfritt dyr av geometriske former”.  
Oppgave 2: ”Lag en skulptur av geometriske former”.

I oppgave 1 skal elevene lage et valgfritt dyr kun ved hjelp av geometriske former. Først skal læreren repetere de ulike geometriske formene og forskjellen på organiske og geometriske former. Så går man igjennom bilder av ulike objekter på smartboarden og samtaler om formene. Objektene kan være en bil, hus, dyr, et menneske og lignende. Elevene skal beskrive hvilke geometriske former de finner i objektene.

Elevene skal velge seg et dyr de vil lage med geometriske former. Da må de gjøre om de naturlige formene til geometriske former.
En gris vil kanskje se slik ut:


Elevene skal klippe ut formene de vil bruke for å sette sammen dyret sitt. Dersom noen ville laget grisen måtte de ha tre sirkler, to trekanter og fire rektangler, men dette skal eleven selv komme frem til. Om de vil tegne på øyne og andre detaljer er det helt greit. Formene til dyret limes på et ark. Læreren kan lage en dyrehage på veggen i klasserommet eller i korridoren. Da vil elevene kanskje bli engasjerte i å finne nye og flere dyr å fylle dyrehagen med.

Det er lærerens viktige oppgave å holde fokuset på de geometriske formene. Elevene kan presentere dyrene sine og snakke om hvilke geometriske former som måtte til for å lage dyret.

Oppgave 2 handler om geometriske former i 3D. Elevene skal selv velge hva slags skulptur de vil lage. Kriteriet er at den skal bestå av geometriske former. Materialene som kan brukes er ståltråd, lim, saks, kartong og papir. Elevene skal selv lage tredimensjonale former av ark. Kulen er en vanskelig form å lage og man kan nok med fordel ha ferdige isoporkuler tilgjengelig. Det kan tenkes at flere former bør være ferdig laget, som for eksempel pyramider og andre avanserte former. Dette må tilpasses elevenes nivå. Dersom elevene skal benytte seg av ferdige former bør de kunne navngi formen og beskrive egenskapene.

Vurderingsskjema til opplegget:

Mål for oppgaven
Eleven er i gang
Eleven er underveis
Eleven er ved målstreken
Kunnskap om geometriske former i 2D
Eleven har oppfattet hva  geometriske former er og kan navngi noen av disse.
Eleven forstår hva geometriske former er, gjenkjenner og navngir noen av disse, kan beskrive noen av formenes egenskaper.
Eleven har god forståelse for hva geometriske former er, gjenkjenner og navngir flere, beskriver formenes egenskaper. Kan forklare forskjellen på geometriske og organiske former.
Praktisk arbeid med geometriske former i 2D
Eleven kan gjøre om enkelte organiske former til geometriske.
Eleven kan gjøre om flere organiske former til geometriske. Eleven bruker overlapping.
Eleven kan gjøre om de fleste former fra organiske til geometriske. Eleven bruker overlapping.
Kunnskap om geometriske former i 3D
Eleven har oppfattet hva  geometriske former er og kan navngi noen av disse.
Eleven forstår hva geometriske former er, gjenkjenner og navngir noen av disse, kan beskrive noen av formenes egenskaper.
Eleven har god forståelse for hva geometriske former er, gjenkjenner og navngir flere, beskriver formenes egenskaper. Kan forklare forskjellen på geometriske og organiske former.
Praktisk arbeid med geometriske former i 3D
Eleven setter sammen tilfeldige geometriske former til en skulptur.
Eleven setter sammen tilfeldige geometriske former til en skulptur, og viser evne til å vektlegge det estetiske.
Eleven konstruerer bevisst geometriske former til en skulptur, og viser evne til å vektlegge det estetiske.   







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar